Παρουσία πλήθους φορέων στην εκδήλωση με ομιλητή τον Δρ. Ν.Λυγερό, που διοργανώθηκε από τον Ι.Ο.Η. με την υποστήριξη της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τη στήριξη και φιλοξενία της ΑΝΕΚ LINES.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο πλοίο «ΚΡΗΤΗ ΙΙ», της ΑΝΕΚ LINES, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, ξεκινώντας έτσι με ούριους ανέμους το νέο έτος. Το "παρών" έδωσαν ο γιός του ιδιοκτήτη της  ΑΝΕΚ LINES Γ. Βαρδινογιάννη, Σήφης , ο Ψαραντώνης, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι καθώς και ο πρόεδρος του ΟΛΗ, Απ.Φιλιππής.

Ο αναγνωρισμένος πολυπράγμων Έλληνας επιστήμονας ανέπτυξε τις θέσεις του μέσα από μία συναρπαστική ομιλία που επάξια κέρδισε το ειλικρινές ενδιαφέρον του κοινού. Η διάλεξη του dr. Νίκου Λυγερού διοργανώθηκε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου και ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο κος Δημητρακόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος του ΙΟΗ κος Μαυράκης καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Στην ομιλία του ο dr. Νίκος Λυγερός ανέλυσε τις αρχές του στρατηγικού τουρισμού, παρουσιάζοντας τη σύνδεσή του με το πολιτισμικό προϊόν και την ποιότητα τουρισμού που προσφέρει ο κάθε τόπος. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη της πετρελαϊκής αγοράς, αναφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Με αφορμή τα πρόσφατα έργα ανάπλασης, έφερε στο προσκήνιο την ευκαιρία ανάδειξης του Χάντακα σε παγκόσμιας εμβέλειας “τοπόσημο”, σε έναν τουριστικό προορισμό «κόσμημα». Ξεδιπλώνοντας τη σύνδεση του λιμανιού με την ιστορικότητα του τόπου, εστίασε στην αδίρρητη ανάγκη και ευθύνη όλων για τη διατήρηση και αναβάθμιση του Χάντακα, μέσα από βιώσιμες ενεργητικές πρακτικές περιβαλλοντικής προστασίας. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Στρατή Ανδρεάδη, Μέλους της Αρμοστείας για την Αειφορία στην Ιστιοπλοΐα της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδία, με θέμα «Αειφορία και Ιστιοπλοΐα», ενώ στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Ρομπογιαννάκης, Πολιτικός Μηχανικός και Λιμενολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Αξιοποίηση Λιμενικών εγκαταστάσεων Κρήτης για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο γεύμα με την σφραγίδα των έμπειρων σεφ της ΑΝΕΚ LINES, εμπνευσμένο από το πνεύμα της κρητικής φιλοξενίας, ενώ κατά την έξοδό τους, έλαβαν όμορφα συμβολικά δώρα, από την ΑΝΕΚ LINES.

Ο Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους φορείς της Περιφέρεια Κρήτης,  τον Δήμο Ηρακλείου, τον ΟΛΗ, το Λιμεναρχείο και όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση με θέμα τον Στρατηγικό Τουρισμό και Πράσινο Λιμάνι.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Καθηγητή Νίκο Λυγερό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας για να δώσουμε μέσα από αυτή την εκδήλωση ένα στίγμα για το πώς η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει στρατηγικά τον Τουρισμό μέσα από τις θαλάσσιες πύλες της και πώς τα Λιμάνια της θα μετατραπούν σε πράσινα και βιώσιμα.

Ευχαριστούμε επίσης δύο ακόμη ομιλητές τον κο Δημήτρη Ρομπογιανάκη Πολιτικό Μηχανικό-Λιμενολόγο που μας ανέπτυξε το θέμα "Αξιοποίηση Λιμενικών εγκαταστάσεων Κρήτης για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού" καθώς και τον κο Στρατή Ανδρεάδη, Μέλος της Αρμοστείας για την Αειφορία στην Ιστιοπλοΐα της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσμπονδίας, που μας ανέπτυξε την δράση της επιτροπής και πως θα γίνει το άθλημα της ιστιοπλοΐας αλλά και η ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα ποιο βιώσιμη.

Ένα εξίσου μεγάλο ευχαριστώ στον χρυσό χορηγό του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου την ANEK LINES που για άλλη μια φορά πέραν των ετήσιων χορηγιών με υλικό και θαλάσσιων μεταφορών ήταν και ο επίσημος χορηγός της εκδήλωσης αυτής. Ευχαριστούμε την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία που αγκάλιασε την εκδήλωση από την πρώτη στιγμή δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για την αειφορική διαχείριση και την βιώσιμη ανάπτυξη του Αθλήματος της Ιστιοπλοΐας ως μέρος των Πράσινων Λιμανιών.

Ευχόμαστε με το πέρας της εκδήλωσης να είναι η αρχή και να υπάρξει συνέχεια από όλους τους φορείς που βρίσκονται γύρω από τη θάλασσά και να συμπορευτούμε και να πλεύσουμε με πρίμα τον άνεμο σε σωστές και γρήγορες λύσεις. Και αναφερόμαστε σε γρήγορες λύσεις γιατί ο τουρισμός στην Κρήτη τα επόμενα 10 χρόνια θα βρίσκεται σε μορφή ανάπτυξης κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια σκακιέρα του τουρισμού. Ήρθε η ώρα να μας απασχολήσει ζεστά το θέμα του θαλάσσιου τουρισμού και πρέπει να δούμε την πρόκληση κατάματα.
Φυσικά κάθε μορφή ανάπτυξης πρέπει να συνδυαστεί με αειφορική διαχείριση και οι θαλάσσιες πύλες μας να θωρακίστουν πράσινα! Οι αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια των λιμανιών και των ευρύτερων περιοχών τους, αλλά και τα απαιτούμενα νέα έργα σε ενέργεια και σε μεταφορές επιβάλλουν τόσο την ανάγκη βελτιωμένων τεχνικών στη διαχείριση της ενέργειας όσο και την ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ, στην κατεύθυνση των βιώσιμων, «πράσινων» λιμανιών.
Όλοι οι φορείς αλλά και οι οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν και να φέρουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για την Κρήτη μας - για τον τόπο μας. Μικρό νησί μεν αλλά όπως έδειξε και η Ιστορία το πόθησαν πολλοί, και η ιστορία επαναλαμβάνεται, και θα το ποθήσουν ξανά αλλά Τουριστικά!

lug1.jpg

lyg2.jpglyg4.jpglyg5.jpglyg6.jpglyg7.JPGlyg8.jpglyg9.JPGlyg10.JPG