Οι Έλληνες είμαστε ένας κατεξοχήν ναυτικός λαός, όσο κι αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει πολλές φορές να λησμονούμε την ιστορία μας, οι Έλληνες θα έχουμε πάντα μέσα στην ψυχή μας τη θάλασσα. 

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις. (Oδυσσέας Ελύτης)

Είχε πει ο μεγάλος ποιητής του Αιγαίου Οδυσέας Ελύτης θέλοντας να επισημάνει ότι η ταυτότητα της Ελλάδας και των Ελλήνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και το ναυτικό στοιχείο. 

Στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου έχουμε στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε στους συμπολίτες μας και ειδικά στους νέους αξίες και ιδανικά που είναι συνυφασμένα με τον ναυταθλητισμό και τη ναυτική κουλτούρα. Εκατοντάδες νέοι αθλητές και μαθητές των σχολών του Ομίλου μας, οπλίζονται με κατάλληλα σωματικά και ψυχικά προσόντα, όπως η τόλμη, υπευθυνότητα, πειθαρχία, αλληλεγγύη, ομαδικό πνεύμα, ανταγωνιστικότητα, θέληση για διάκριση, αντοχή σε αντίξοες συνθήκες, καλή φυσική κατάσταση και άλλα. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι νέοι αυτοί να υιοθετούν θετική στάση ζωής και ατσάλινο χαρακτήρα. Η μύηση των νέων στην ναυτική τέχνη τους συνδέει με εθνική παράδοση χιλιετηρίδων. Επιπλέον η προώθηση του ναυταθλητισμού και του θαλασσίου τουρισμού στο Ηράκλειο και την Κρήτη συνισφέρει στην ανάπτυξη και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας. 

Είμαστε υπερήφανοι γιατί μετά από  30  χρόνια συνεχούς  Ναυταθλητικής δραστηριότητας στην πόλη του Ηρακλείου και την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ο Όμιλος μας παραμένει πρωτοπόρος τόσο στην Ιστιοπλοΐα Τριγώνου όσο και στην Ιστιοπλοϊα Ανοικτής θάλασσας, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 ενήλικες και 700 παιδιά. Σε πείσμα των καιρών συνεχίζουμε τη δράση μας όλο και ποιο δυναμικά εντάσσοντας στο πρόγραμμα μας πολυποίκιλες δραστηριότητες με σκοπό να φέρουμε  όλο και περισσότερο κόσμο κοντά στην ιστιοπλοΐα και τη θάλασσα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.